Sometontun synty – tätienergia kohtaa tyttöenergian

Kuten moni hyvä idea, tämäkin lähti puoleksi vitsinä. Yhtenä Joy & Orderin missiona on alusta pitäen ollut pienten paikallisten yritysten herättely markkinoinnin tärkeyteen ja erityisesti digitaalisen markkinoinnin hyödyntämiseen. Tämän tiimoilta pidimme viime vuoden keväällä salolaisille yrittäjille maksuttoman Virkkuna verkossa -illan. Aika- ja resurssipulan voivottelun oheen tuli heitettyä että voi kun olisi olemassa joku sometalkkari, hyvä haltija tai tonttu, joka kävisi vaivihkaa laittamassa Facebookiin tuoreet päivitykset, nappaisi Instaan kuvan ja hoitaisi uutiskirjeen maailmalle. Tarua ja toiveajattelua, niinpä.

Sitten koitti kevättalvi 2015. Me tädit pidimme strategiapäivää Fiskars Wärdshusissa ja mietimme että mitäs tehtäis jotta mainittais. Ja että palkattaisko joku kesätöihin? Ensin tuumattiin että tokko meillä niin paljoa hommia olisi – kunnes tajuttiin että onhan meillä, tai että tunnemme monta sellaista, joilla on. Mitä jos palkkaisimme pari nuorta diginatiivia neuvomaan paikallisia pieniä yrityksiä sosiaalisen median kanssa, ja twiittailemaan ja instaamaan siinä ohessa Salon ihanasta kesästä? Ei kun tuumasta toimeen: sometontun syntysanat oli lausuttu. Konseptoimme homman ranskalaisilla viivoilla, pistimme sometontulle oman sivuston pystyyn, jaoimme sen kanaviimme ja jäimme odottamaan yhteydenottoja. Eipä aikaakaan, kun asiakkaita oli enemmän kuin olimme ajatelleet edes ottaa: rakennuskonevuokraamo, työnohjaaja, päiväkoti, herkkukauppa, eläinlääkäriasema, vaatepuoti, kustannustoimittaja… Kun Hub Salon vuokraisäntä ja alakerran naapuri Louneakin innostui lähtemään mukaan tonttuhommiin, päätimme palkata useammankin tontun.

Kesätyöhakemuksia tuli määräajassa viisitoista, ja kävimme ne huolella läpi. Ihania nuoria, totesimme me tädit, ja harmittelimme, kun emme voineet palkata koko jengiä. Mutta täällä he nyt ovat, ihanat sometonttumme Wilma, Emilia ja Petra!

Tädeillä on ollut ihmettelemistä siinä, millä vauhdilla nuoret ovat tarttuneet toimeen. Teroitamme usein asiakkaillemme samaan hengenvetoon strategian ja suunnittelun tärkeyttä sekä kokeilun ja serendipiteetin siunauksellisuutta. Pitää tietää mitä on tekemässä ja kenelle, mutta rimakauhu ja ramppikuume pitää voittaa, jos netissä ja somessa aikoo jotain saada aikaiseksi. Tässä näyttävät esimerkkiä sometonttumme, jotka ovat ottaneet tilanteen haltuun ja saaneet muutamassa päivässä aikaiseksi enemmän kuin moni yritys vuodessa. Odotamme innolla, mitä tapahtuu kun päästämme tontut irti asiakkaita tapaamaan! Tervetuloa seuraamaan heitä sometonttujen omalla sivustolla, Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa…ja olikohan vielä jotain mistä täti ei vielä ollut kuullutkaan? Stay tuned!