Taltuta Twitter!
Kannattaako Twitterissä viettää aikaansa? Kun olen suositellut viestintäkanavaksi Twitteriä, olen usein kuullut nämä kommentit:
“Ei me varmaan sitä Twitteriä oteta kun se on niin vaikea.”
“On mullakin siellä ollut tili, mutta ei siitä oikein saa mitään irti.”
“Siellä kuulemma vain nokitellaan ja yritetään olla nokkelia.”
“Siellä on vaan poliitikkoja ja toimittajia.”
Jokaisen Twitter on eri näköinen, eikä sillä ole yhtä ainutta oikeaa käyttötapaa. Twitter vaatii vaivannäköä, kuten jokainen somekanava, mutta hyvin käytettynä se on myös erittäin palkitseva. Tässä omat neuvoni siihen, miten saat Twitteristä saa parhaiten iloa ja hyötyä. Näkökulmani on erityisesti asiantuntijan, yrittäjän tai yritysviestijän, joka miettii mihin aikansa käyttäisi.
- Päätä, miksi Twitterissä olet – tai yleensä somessa. Mitä tavoittelet? Hetken viihdytystä, oman viestisi jakamista, tiedon hankkimista vai uusia työtilaisuuksia? Oletko Twitterissä ensisijaisesti työpaikkasi tai ammattikuntasi edustajana vai yksityishenkilönä? Millaisia sidoksia sinulla on? Kerro profiilisi esittelytekstissä, kenen asioilla liikut ja millaisista asioista olet kiinnostunut.
- Ole ihminen. Yrityksellä tai järjestöllä on hyvä olla oma tilinsä, jonka kautta jaetaan sille keskeisiä sisältöjä, mutta jos organisaatio haluaa tavoittaa ihan oikeita ihmisiä, pitää olla ihan oikeita ihmisiä heitä tavoittelemassa. Kuten elämässä yleensäkin, ihmiset kiinnostuvat toisista ihmisistä, eivät logoista. Yritystilin takaa on vaikea olla kiinnostava. Henkilökohtainen tili on paras ratkaisu, jos aikomuksesi on luoda aitoja kontakteja ja rakentaa luottamussuhteita.
Muista, että yksiulotteisen, kiillotetun työroolin vetäminen tai jonkun muun näytteleminen on raskasta ja tylsää: ole reilusti sellainen kuin olet.
- Tehosta käyttöä Tweetdeckillä! Tweetdeck on selaimessa toimiva maksuton Twitterin käyttöliittymä, johon saat useita sarakkeita rinnakkain ja jonka kautta voit hallita samalla useita tilejä, ilman että sinun tarvitsee kirjautua jokaiseen erikseen ja vaihtaa näkymää. Tweetdeckin avulla voit esimerkiksi ylläpitää ja seurata listoja eli kokoelmia vaikkapa tietyn alan ihmisten Twitter-tileistä. Tweetdeckissä pystyt myös kätevästi seuraamaan eri aihetunnisteita tai suodattamaan hakusanoja, ja ajastamaan twiittejä.
Erityinen pro-tip useita tilejä käytteleville: lisää tileihin confirmation step eli tarkistusaskel, joka pitää ruksia ennen twiitin julkaisemista. Näin teksti tulee oikoluettua vielä kerran ja tarkistettua, että twiitti lähtee siltä tililtä, miltä oli tarkoituskin.
- Seuraa tilastoja! Kun näet ketkä ovat tykänneet twiiteistäsi ja montako silmäparia viestisi on tavoittanut, se innostaa sinua jatkamaan – ja kiva niitä lukuja ja käppyröitä on muillekin näyttää, etenkin jos twiittailee osana työtään. Kannattaa seurata esimerkiksi yksittäisten twiittien näyttökertoja ja toiminta-asteita eli reaktioiden suhdetta näyttökertoihin, ja profiilin katseluita.
- Älä ruoki örkkejä. Etenkin vaalien alla Twitteriin sikiää jos jonkinlaisia vale- tai häirikkötilejä. Osa on piirrosprofiileineen ja kuvauksineen ilmeisiä trollitilejä; osa näyttää ensi katsomalta aidoilta, mutta profiilia ja julkaisuja tutkimalla huomaa, että kyseessä ei ole kokonainen ihminen aitoine mielipiteineen, vaan parin piirteen tuuttaus- tai kiusantekokanava, jonka profiilikuva on kopioitu netistä. Trollien aihepiirit liikkuvat usein samoilla tympeillä radoilla, antifeminismistä maahanmuuttovastaisuuteen. Trollien motiiveja voi vain arvailla, mutta yksi syy on silkka sekasorron ja eripuran levittäminen ja tätä kautta yhteiskunnallisen luottamuksen järsiminen. (Ja ei, tähän ei edes tarvita foliohattua. Lujaluontoisille lukuvinkkinä Guardianin tammikuinen juttu netin mustasta puolesta ja salaliittoteorioiden tuhovoimasta.)
Trollitilit ja systemaattisen törkyisesti käyttäytyvät tilit kannattaa estää, ei pelkästään vaientaa, koska tämä tekee Twitteristä mukavamman paikan kaikille. Jos jostain syystä haluat pitää tiettyjä tilejä etäältä silmällä, kokoa ne yksityiseen listaan seuraamisen sijasta.
Muista myös, että joillakuilla voi olla hyvä syy olla Twitterissä anonyymisti eikä omilla kasvoillaan. Jokainen nimetön tili ei suinkaan ole trolli: käytös ratkaisee.
- Riko kuplasi! Twitterin parhaita puolia on juuri se, että on mahdollista olla tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joita ei muuten kohtaisi. Etsi tarkoituksella myös sellaisia seurattavia, jotka eivät liity työhösi millään tavalla. Monipuolisuus pitää Twitter-fiidisi kiinnostavana ja avaa ajatteluun uusia ikkunoita.
- Käyttäydy ihmisiksi. Jos tiedät, että lähdet helposti laukalle väittelyihin, joita kadut myöhemmin, älä käytä Twitteriä kännykällä, äläkä ainakaan parin kaljan jälkeen. Jos taas nautit väittelyistä ja jaksat perustella kantojasi, anna palaa ja kerro muillekin miten asian laita on!
Muista kuitenkin edellinen neuvo: trollien kanssa on turha vängätä ja antaa turhanpäiväisyyksille näkyvyyttä. Millaista maailmaa ja somea haluat itse olla rakentamassa?
Tervetuloa Twitteriin – tavataan siellä t. @lauramanki !