Pakottamatta paras, bien sûr! Case Linear 33 #tätitykkää

#Tätitykkää-sarjan toisessa osassa esittelemme Anu Niklassonin ja Marja Pihamaan kehittämän mielenkiintoisen konseptin: pitkät eteläranskalaiset viikonloput, jotka maustetaan hienovaraisesti hyvinvoinnilla à la Linear 33. Näiden naisten tuottamat sisällöt tulevat suoraan sydämestä, osuvat ja uppoavat – ah oui!

Matkatoimistojahan ovat sellaiset kuin Tjäreborg, Aurinkomatkat tai Finnmatkat. Niitä, joiden Helsinkiin palaavilla 200-paikkaisilla tilauslennoilla istuu 212 nahkansa kärventänyttä lomailijaa. Niitä, joiden Nasse-klubiin kaksi vuotta putkeen valvoneet vanhemmat helpotuksesta huokaisten työntävät mukelonsa arpoen, käyttäisivätkö pari vapaata tuntia nukkumiseen vai piña coladan nauttimiseen. Sitten on Linear 33. Eiku hetkinen, onks se matkatoimisto?

Putki ja sen pää

Korporaatioelämästä tarpeekseen saanut Anu Niklasson halusi ulos putkesta.Ystävänsä Marja Pihamaan kanssa hän erään kerran pohti viinilasin ääressä sitä, miten ihmiset nykyään perustavat yrityksiä. Mitäköhän he voisivat keksiä? Olisi kiva tehdä jotain sellaista, mistä on itse kiinnostunut. Tämä oli arvatenkin se hetki, kun Anu Facebookissa salaperäisesti viestitteli ystävilleen aikeistaan perustaa yritys. Jäin mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuleman pitää. Yllätys oli täydellinen. Elämä oli vienyt Anua ja Marjaa ympäri maailmaa. Anu oli asettunut Lontooseen, Marja Ranskaan Montpellieriin. Pariinkymmeneen vuoteen oli väliin sattunut vuosia, jolloin ystävykset eivät olleet tavanneet. Nyt he yhdessä listasivat kiinnostuksen kohteitaan: matkustaminen, hyvä ruoka, viini, jooga, liikunta, hyvinvointi.

Anu oli ollut joogaretriiteillä mutta kokenut viikon retriitit pitkiksi ja turhan kurinalaisiksi. Ei saa juoda viiniä, ei saa sitä, ei saa tätä. Miksei voisi olla retriittiä,  jossa saisi tehdä ihan mitä haluaa? Hyvinvointia ilman saarnaamista. Lupa nautintoihin ilman sormen heristelyä. Kaikki mahdollisuudet ilman pakkoa. Lupa tehdä sitä mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Syntyi konsepti sesongin ulkopuolella tehtävistä kolmen päivän matkoista Etelä-Ranskaan Montpellieriin, missä aurinko paistaa 300 päivää vuodessa. Kohderyhmäksi ajateltiin erityisesti naisia, joilla on kiireinen työelämä ja jotka haluavat irrottautua arjesta muutamaksi päiväksi keskittyäkseen vain itseensä ja nautintoihin.

Matkat sopivat minusta täydellisesti indie-tyyppiselle reissaajalle, joka haluaisi lyhyellä matkalla osua suoraan oikeisiin ravintoloihin ja vierailukohteisiin sekä säästyä työläältä asioiden selvittelyltä ja järjestelyltä. Sellaisille kuten minä.

Asiakkaille puhutaan kuin ystäville

Anu ja Marja huolehtivat kaikesta itse, myös upeista valokuvista. Yhteistyökumppaneina toimii paikallisia pienyrittäjiä, ei ketjuja. Henkilökohtainen ote näkyy: kaikesta huokuu ystävyys ja lämpö sekä aito rakkaus omaan tekemiseen.

“Kun aloitimme meillä ei ollut mitään. Tarvitsimme tietysti nettisivut, mutta perinteiset sivut ovat aika staattisia. Olin pitänyt blogia jonkin aikaa, mistä saimme ajatuksen tehdä blogi”, Anu kertoo. “Seuraavaksi mietimme, miten saisimme lukijoita. Käytämme itse paljon Facebookia, joten oli luontevaa aloittaa sieltä. Olen hyvin visuaalinen, ja siksi Instagram oli myös helppo valinta. Näiden lisäksi otimme mukaan vielä Twitterin ja LinkedInin.” Julkaisuissa pyritään tiheään ja säännölliseen tahtiin. Minäkin näen Linear 33:lta jotain melkein joka päivä.

“Kaikessa mitä teemme olemme halunneet pitää rennon ja kepeän tunnelman. Emme halua saarnata. Emme halua sanoa kenellekään, miten hänen pitäisi elää elämäänsä. Päätimme puhua yleisölle kuin ystävillemme. Tarjoamme iloisia asioita joista on kiva puhua. Bloggaamme mm. ruoasta, viinistä ja kevyesti myös hyvinvointiaiheista.”

Julkaisu käyttäjältä Linear 33.

Toimialaluokat on tehty rikottaviksi

Nyt on menossa vasta lanseerausvaihe. Tulevaisuudessa Linear 33 aikoo olla paljon muutakin kuin matkoja. “Haluamme, että tämä on konsepti, jolla tuodaan iloa elämään. Olemme aloittaneet suomalaisista asiakkaista, mutta näemme kansainvälisyyden suurena mahdollisuutena. Tämä on konsepti, jonka voimme ottaa mukaamme minne tahansa päin maailmaa”, Anu kertoo.

Perinteiset toimialaluokitukset eivät enää riitä nykyaikaisille yrittäjille. Matkailijat eivät halua maksaa lentämisestä vaan elämyksistä. Digitaalisten kanavien välityksellä elämyksen alkutaival on vain kännykänmitan päässä asiakkaasta. Kun onnistuu koskettamaan sopivaa vastaanottajan tunnehermoa, on saanut oikean tykkääjän. Me ihmiset ostamme mieluummin niiltä joista tykkäämme.

Joy & Orderin #tätitykkää-sarjassa esitellään onnistuneita esimerkkejä: eri alojen yrityksiä ja organisaatioita, joiden toiminnasta itse pidämme ja joihin olemme tutustuneet asiakkaan, ei konsultin roolissa.  Lue myös sarjan edellinen kirjoitus Rekolan Panimosta.