Olis meillä blogi mut ku se vie aikaa

Se, että bloggaamiseen kuluu aikaa, tuntuu olevan suurin este ja helpoin selitys sille, miksi blogia ei ole eikä tule. Aihe on ollut esillä myös pitämissämme blogiaiheisissa tapahtumissa. Minusta aika on kuitenkin bloggaamisen haasteista helpoiten voitettavissa: sitähän voimme järjestää raivaamalla pois jotain muuta. Harva sen sijaan sanoo, ettei ole aloittanut blogia, koska ei osaa tai uskalla. Tai koska ei vaan saa aikaiseksi. Tai koska organisaatio (=johto) ei ole halukas muutokseen.

Miten paljon bloggaamiseen sitten kuluu aikaa? Se on hyvin yksilöllistä. Itseltäni melko harva juttu syntyy näiden isänpäivän lahjavinkkien tapaan yhdeltä istumalta. Sen sijaan kollegani Tiina kehuu tempaisevansa jutun jopa puolessa tunnissa. Hänet tuntien ei ole vaikea uskoa.

Ei ole myöskään yksiselitteistä vastausta siihen, miten aikaa pitäisi mitata. Pitäisikö laskea mukaan myös lenkkipolulla tai saunan lauteilla  vietetyt minuutit? Silloinhan parhaat ideat syntyvät. Tai aika, joka kuluu siihen, että seuraa keskusteluja, lukee blogeja, artikkeleita ja kirjoja tai katsoo videoita ja tv-ohjelmia? Kaikkea tätä teen joka tapauksessa, koska saan kiinnostavaa tietoa ja haluan seurata omaa alaani. Bonuksena saan ideoita blogiin.

Sehän tiedetään, että sisällöntuotanto on kärppänä viemässä aikaasi juuri niin paljon kuin sinulta heruu.

Tekstiä voi hioa loputtomiin, mutta aikavaras on kyllä mahdollista panna kuriin. Ainakin joiltakin osin. Täytyy kuitenkin hyväksyä se, että sutta ja sekundaa saa halvalla mutta laatu maksaa.

Mitään poppaskonsteja ei tädillä tähänkään probleemaan ole tarjolla. Listasin nyt kuitenkin muutamia ajan käyttöön vaikuttavia tekijöitä, joiden avulla omaa kuormaansa voi helpottaa. Saat kernaasti kertoa meille omat vinkkisi, otamme parhaat temput heti käyttöön.

1. Raportointi vie vähemmän aikaa kuin analysointi

Tämä havainto koskee erityisesti asiantuntijabloggaajia: on helpompaa todeta, miten jokin asia on kuin pohtia syitä jonkin asian tilaan tai vetää johtopäätöksiä siitä. Molempia tarvitaan. Jos olet taipuvainen analyysiin ja pohdintaan, anna itsellesi välillä lupa myös raportointiin. Monille lukijoillesi raportointikin tuottaa uutta ja kiinnostavaa tietoa. Analyysillä voit kuitenkin osoittaa asiantuntemuksesi korkeaa tasoa ja kykyäsi jäsentää saatavilla olevaa tietoa. Se on arvokas taito, joten tuo se esiin myös blogissasi. Tässä meiltä yksi esimerkki raportoinnista sekä pohdiskelevasta analysoinnista.

2. Blogia ei tarvitse pitää yksin

Jos organisaatiossasi on muitakin työntekijöitä kuin sinä, kuka tahansa, jolla on intoa, halua ja ennen kaikkea kiinnostavaa sanottavaa, voi osallistua. Jos siis olet vaikka ravintolan pitäjä, pyydä haluaisiko tarjoilija kirjoittaa viinisuosituksia – ja juu-u, työaikana. Jos olet yksinyrittäjä, mieti voisitko bloggata yhdessä muiden alasi yrittäjien kanssa. Esimerkiksi matkailualan yrittäjät voivat hyvin kertoa yhdessä oman alueensa tarinaa. Toivottavasti sellainen nähdään pian uuden Länsi-Uudenmaan matkailubrändin alla.

Korporaatioille annan semmoisen vinkin, että bloggaaminen ei ole vain viestintäosaston asia. Antakaa organisaationne asiantuntijoiden päästä ääneen. Jos kirjoittajia on neljä ja jokainen kirjoittaa yhden bloggauksen neljän viikon välein, saatte vuodessa 52 bloggausta. Yksi kirjoitus kuukaudessa, kamoon! Se ei ole liikaa vaadittu keneltäkään.

3. Jos käytät kuvia, aikaa kuluu enemmän

Kuvien ottamiseen tai  etsimiseen kuvapankista menee aikaa, jos on yhtään kiinnostunut käyttämiensä kuvien laadusta. Myös kuvien käsittely vie aikaa ja niistä aiheutuu kustannuksia.

Kuvat eivät kuitenkaan aina ole blogissa välttämättömiä. Ruoka-, matka- tai sisustusblogi olisi varsin ankea ilman kuvia. Sen sijaan asiantuntijablogissa ei välttämättä tarvitse olla kuvitusta. Viestinnän ykkösblogiksi rankatussa Katleena Kortesuon EOT-blogissa näkee kuvia hyvin harvoin. Mieti, mikä ratkaisu on omalla kohdallasi tarkoituksenmukaista ja minkälaista sisältöä tuotat mieluiten.

4. Kysyminen on nopeampaa kuin vastaaminen

Blogissa voi myös heittäytyä lukijoidensa autettavaksi. Esitä kysymys ja pyydä siihen ratkaisuja. Se on hyvä tapa avata vuoropuhelua lukijoiden kanssa. Ihmiset rakastavat tarjota omia ratkaisujaan myös muille. Jos yrityksesi tarjoaa esimerkiksi kauneudenhoitopalveluita, älä kuitenkaan mene kysymään miten ripsien pidennys tehdään. Kysy vaikkapa asiakkaiden toiveita ja vinkkejä siihen, miten uudet aulatilanne sisustetaan.

5. Better done than perfect

Usko minua, tämä tulee täydellisyyden tavoittelun moninkertaiselta mitalistilta. Bloggaus ei ole proseminaarityö, vaan bloggaus. Lyhytkin teksti riittää. Laajan aiheen voi jakaa useampaan bloggaukseen. Laita homma pakettiin ja siirry seuraavaan aiheeseen.

Aika on arvokkain resurssimme, ja käytettävissämme oleva aika vähenee koko ajan. Siksi ei ole yhdentekevää, mihin sen käyttää. Minulle bloggaaminen on sosiaalisen median kanssa ollut tärkein ja miellyttävin keino markkinoida osaamistani ja kasvattaa verkostoani.

En ole koskaan kuvitellut, että myynti, markkinointi ja suhdetoiminta voisi onnistua ilman minkäänlaista investointia.

Bloggaaminen on myös uuden oppimista, itseni haastamista ja kehittämistä. Kirjoittaminen on tapa ilmaista itseäni ja toteuttaa luovuuttani. Siksi annan asialle aikaani mielelläni.

Disclaimer: Ennen kuin bloggaat viinisuosituksia, mene ja ota selvää uudesta alkoholilainsäädännöstä. Lue Valviran ohjeet täältä.

Katso Digikoulun tiedot täältä.