Onnistu haastattelussa osa 2: tunne journalismin pelisäännöt
Onko käynyt niin onnekkaasti, että jokin tiedotusväline haluaa tehdä sinusta tai yrityksestäsi jutun? Onnittelut! Haastattelupyyntö merkitsee, että sinua pidetään kiinnostavana.
Journalistinen haastattelu eroaa maksetusta sisällöntuotannosta monin tavoin. Kun ulkopuolinen tiedotusväline haluaa tehdä sinusta tai yrityksestäsi jutun, jutun ohjaimissa toimii toimittaja. Mikäli kyseessä on kirjoitettu juttu eikä esimerkiksi radiohaastattelu, sinulla on Journalistin ohjeiden mukaan oikeus tarkistaa lausumasi eli jutun sitaatit ennen jutun julkaisua. Voit ehdottaa asiavirheiden korjauksia ja pyytää väärinkäsitysten oikaisua, mutta muuten juttu on toimittajan omaisuutta. Muista kuitenkin, että tästä huolimatta toimittaja ei yleensä ole vastustajasi, vaan haluaa sinun onnistuvan. Ja parhaiten onnistut, kun käytät hieman aikaa valmistautumiseen etukäteen.
1) Selvitä etukäteen jutun aihe ja tyylilaji
On eri asia, etsiikö toimittaja tutkivan journalismin skuuppia vai tehdäänkö sinusta leppoisaa syntymäpäivähaastattelua. Kysy suoraan etukäteen, minkä tyyppinen juttu on tekeillä ja mistä aihepiiristä. Voit esimerkiksi selvittää, onko tekeillä henkilökuva, jolloin toimittaja odottaa jonkin verran tietoa myös yksityisestä minästäsi, vai onko kyseessä puhtaasti yrityksen toimintaan liittyvä juttu.
2) Valmistaudu
Kun haastattelun aihepiiri on selvillä, yritä löytää hetki aikaa koota ajatuksesi. Voit pyytää toimittajalta haastattelun kysymyksiä etukäteen, vaikka aina et niitä saisikaan esimerkiksi aikataulusyistä. Joka tapauksessa voit miettiä, mitä haluat yrityksestäsi kertoa ja harjoitella vastauksia todennäköisiin kysymyksiin.
3) Ole rento
Jos sinulla ei ole mitään salattavaa, on turha jäykistellä. Kaikki toimittajat eivät ole haaskalintuja, jotka haluavat saattaa haastateltavansa naurunalaiseksi, päinvastoin. Yleensä haastattelut sujuvat hyvässä hengessä, ja mikäli et ole pahasti mokannut ministeri tai ympäristömyrkkyjä lähiluontoon dumppaavan kaivoksen johtaja, toimittaja todennäköisesti vain pyrkii saamaan sinusta ja yrityksestäsi irti kaikkein mielenkiintoisimmat puolet. Muista kuitenkin, että toimittajan työhön kuuluu olla kriittinen, joten älä avaudu asioista, joita et halua lukea lehdestä.
4) Tarkista sitaattisi
Jos toimittaja ei itse ehdota jutun tarkistamista, pyydä sitä. Jos aikataulu on hyvin kiireinen, et välttämättä saa juttua nähtäväksesi, vaan toimittaja voi soittaa ja lukea sinulle jutun puhelimessa ääneen. Keskity vain asiavirheiden korjaamiseen ja sitaatteihisi, äläkä pyri kirjoittamaan koko juttua uudelleen. Tutustu Journalistin ohjeisiin ja tarkista, mitä oikeuksiisi kuuluu.
Lue myös vinkit haastatteluun silloin, kun kyseessä on maksettu sisällöntuotanto!