Älä osta niksiä, älä tilaa inspisluentoa
”Sanokaa että tää sopii niille jotka on kyllästyneitä siihen että joku tyyppi käy kerran innostamassa ja sitten se jää siihen.” (Viestintäairut-pilottilainen, kevät 2016)
Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin? Että mistä Viestintäairut-valmennuksessa on kyse ja ketä kiinnostaa?
Kun oman firman viestejä yrittäjä-toimarina kirjoittaa niin usein tulee fiilis että kirjoittaa ikään kuin lasin takaa, hymyilevässä ammattiroolissa, hygieenisesti ja nätisti. Että kun ei voi suoraan sanoa että ostakee, hyvät ihmiset, ostakee ja tästä vielä rouvalle nahkarukkaset ja kilo karkkia kaupan päälle, niin sitä ryhtyy verhoilemaan asiansa sileään bisnespuheeseen ja toivoo että asia välittyisi mutta samaan aikaan ei vaikuttaisi liian tyrkyltä. Että pitääkö se call-to-action-nappi siihen loppuun laittaa ja millaisia sanakäänteitä sitä sitten oikein käyttäisi. Kun tietää että lukija on yhtä kyllästynyt hölinään kuin kirjoittajakin.
Mutta nyt on oikeasti sellainen tilanne ettei tiedä miten tämän lanseerausbloggauksen kirjoittaisi. Jumaleissön, nainen, sinähän olet ammattilainen: nyt vaan kirjoitat sen ja eiku maailmalle. Rima riittävän alas, niinhän sinä aina asiakkaille sanot. Sinä tiedät että miksi ja kenelle ja mikä on ydinviesti ja mitä ollaan tavoittelemassa ja millainen lamppu siellä lukijan päässä tarttis syttyä. Istut alas ja kirjoitat. Tämä on sinun työtäsi. Anna palaa. Ihan niin kuin aina asiakkaille sanot.
Oliskohan tässä nyt paikallaan se kuuluisa avoimuus?
”Trust me, I don’t know what I’m doing”
Kun lähdimme Päivi Hoikkalan ja Terhi Lavosen kanssa pallottelemaan Viestintäairut-valmennuksen ideaa syksyllä 2015, pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen siitä mitä olemme tekemässä. Meillä oli runsaasti kokemuksia erilaisista työyhteisöistä, pienistä ja suurista. Tiesimme haasteista ja kipukohdista. Meillä oli myös käsitys siitä, mikä saa ihmiset innostumaan ja sitoutumaan.
Tiesimme kuitenkin myös, että ulkopuolisella auttajalla – oli sen nimi sitten ”konsultti”, ”valmentaja”, ”kouluttaja”, ”ohjaaja” tai vaikka ”niksitaikuri-ihmeentekijä-inspiraattori” – on hallussaan vain rajallinen määrä keinoja vaikuttaa siihen, mitä yhteisön sisällä tapahtuu tai on tapahtumatta. Jos tavoitellaan pitkäaikaista muutosta, voima ja motivaatio täytyy löytyä yhteisön sisältä, yksittäisten ihmisten osallisuuden ja halun kautta.
Pilotoimme valmennusta viime keväänä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Iso kiitos kaikille osallistujille. Teidän kanssanne pääsimme yrittämään ja haparoimaan. Te luotitte meihin, vaikka kerroimme avoimesti että ei voida tietää miten tässä käy kun ei olla aiemmin tätä tehty. Pääsimme keskustelemaan, nauramaan, hämmästymään ja ilahtumaan. Pääsimme näkemään, miten ammattitaitoisesti otatte asioita haltuun – kuten oppimisen kanssa tekemisissä olevan asiantuntijaorganisaation jäseniltä voi olettaakin. Erityiskiitokset Lotta Lingolle ja Taina Lehtomäelle, joita ilman koko hommaa ei olisi saatu alkuun eikä loppuun.
(Ja muistakaa, hamkilaiset, että Gordon Ramsay vahtii tekemisiänne.)
Saaks teiltä niitä Fabchat-vinkkejä?
Viestintäairut-valmennus ei ole temppukirja eikä niksipajojen sarja. Tarkoituksena ei ole ladella uusimpia vinkkejä some-kanavista (vaikka saattaa niitäkin sivulauseessa tulla) eikä napsia pikavoittoja myyntiin. Puhumme motivaatiosta ja erilaisista viestintätavoista ja annamme työkaluja siihen, miten sisältöä synnytetään. Puhumme mokaamisesta ja onnistumisesta. Tarkoituksena on lisätä rohkeutta, intoa ja ymmärrystä sekä oman työn arvostusta. Tavoitteena on pitkäaikainen, pysyvä muutos valmentamalla osa organisaation jäsenistä viemään asioita eteenpäin omalla esimerkillään ja toisiaan tukien.
Emme pysty ratkomaan ongelmia, jotka johtuvat organisaatiosta itsestään, toimintaympäristön murroksesta tai kuun asennosta. Mutta hei – näiden kanssahan kaikki koko ajan kamppailevat, ja silti koko ajan pitää olla tekemisissä asiakkaiden, sidosryhmien ja oman työyhteisön kanssa. Ei voida sanoa että venatkaa, me palataan sitten viestimään paremmin kun on enemmän aikaa ja osataan enemmän. Jostain pitää aloittaa, ja mieluummin heti.
Valmennus vaatii paljon sekä tilaajaorganisaation edustajilta että yksittäisiltä tulevilta viestintäairuilta: vastuunottoa ja sitoutumista pitkäjänteiseen työhön. Ei ole mitään järkeä siinä, että me tulemme muutamaksi kerraksi viihdyttämään jengiä, ja sitten kaikki palaavat hommiinsa kuten ennenkin. Jos tilaatte meidät, tilaatte vaikeuksia. Tilaatte töitä ja säätämistä. Koska ilman niitä ei mitään uutta synny.
Mitäs vielä odotatte?
Asiakasviestintä 2016 -tutkimuksen mukaan 68 % suomalaisista asiakkaista on sitä mieltä, että suomalaisten yritysten asiakasviestintä ei puhuttele, menee ohi tai etäännyttää. Ongelma ei ratkea sillä, että palkataan parempi mainostoimisto keksimään kivempia kamppiksia. Ainoa tapa lähteä ratkomaan ongelmaa on ajatella asiakasviestintää koko organisaation oikeutena ja velvollisuutena, ja tarjota väelle tähän työkaluja. Ihan sama onko kyse yrityksestä, virastosta vai järjestöstä.
Ai niin, se CTA meinasi unohtua. Se on tässä ja hieno onkin, tein ite ja säästin: Button
P.S. On meillä silti se inspiraatioluentokin, jos joku sellaisen haluaa tilata. Kyllä se varmasti inspiroi, varmaan vähän naurattaa ja ehkä vähän epämukavasti sohaiseekin arkoihin paikkoihin, mutta tuskin se mitään muuttaa.