Tädit herätysjuhlilla Markkinoinnin viikon vietossa
Tädit pumppasivat tänäkin vuonna resiinalla isolle kirkolle Markkinoinnin viikolle. Mikä fiilis, mikä boogie? Ei huono, selfiekoppi ja kaikki! Tässä parhaat palat keskiviikon annista Annen ja Laran tarjoilemina.
Apua, markkinoinnista voisi seurata kasvua!
Markkinoinnin kummitädiksi kutsuttu Anne Korkiakoski tekee ankaraa käännytystyötä pitkin poikin Suomea. Nyt sai puhua salilliselle uskovaisia. Tätä saarnaa voisin kuunnella missä vain, milloin vain!
Korkiakosken mukaan suomalaisella yritysjohdolla on erinomainen taito pitää yrityksiä hengissä. Kriisiaikoina osataan leikata kuluja vuosi toisensa perään, mutta niukkuuden jakamisen vaihde tuppaa jäämään päälle. Meillä siis markkinoinnin vähäisetkin investoinnin jäädytetään aikoina, jolloin markkinaosuudet jaetaan uudestaan. Kulukurin hurmoksessa kasvu unohdetaan kokonaan.
Halleluja ja voi itku! Markkinoinnin ymmärrys ja rooli yrityksissä yhä ja aina vaan surkea @annekorkiakoski pic.twitter.com/8NHzOvv1iZ
— Anne Nenonen (@anenonen_) September 21, 2016
Surullinen vaikkakaan ei yllättävä tieto on, että 60 % suomalaisista yrityksistä ei edes halua kasvaa. 35 % yrityksistä on valmis kasvuun, jos kasvu sattuu jotenkin ihmeellisesti tupsahtamaan kohdalle. Vain 5-7 % suomalaisista yrityksistä on sellaisia, joita kasvu aidosti kiinnostaa.
.@annekorkiakoski markkinoinnin budjetoinnista: "Tehdään sama kuin D-vitamiinille: tuplataan annostus" #markkinoinninviikko
— Larissa Rima (@LarissaRima) September 21, 2016
Mutta hyvähän meidän markkinoiden tekijöiden on kokoontua yhteen saliin taivastelemaan, miten surkeaa arvostusta markkinointi nauttii. Korkiakoski kehotti katsomaan peiliin: yritysjohdon eteen pitää mennä puhumaan sellaista kieltä, jota yritysjohto ymmärtää. Markkinoinnin ja brändäyksen arvo täytyy murskata luvuiksi. Älä esitä hienoa preseä – tee Excel! Älä näytä punavuorelaiselta menninkäiseltä – sonnustaudu pukuun! Amen!
"On se kumma, kun markkinointi ei osaa markkinoida markkinointia (johdolle)." Anne Korkiakoski. #markkinoinninviikko #markkinointi #budjetti
— Sanna Talsta (@Tolstonova) September 21, 2016
Finlayson ja Jukka Kurttila – wow!
Onneksi Korkiakosken latelemien madonlukujen vastapainona saatiin kuulla loistokas esimerkki siitä 5-7 prosentin joukkoon kuuluvasta porukasta. Finlaysonin toimitusjohtaja ja osaomistaja Jukka Kurttila tiivisti Finlaysonin strategian yhteen sanaan: brändi. Aah!
Melkoisen vakuuttavaa on jälki, jota Kurttila on saanut kahdessa vuodessa aikaan. Tullessaan yhtiöön Kurttila oli siinä uskossa, että Finlaysonin liikevaihto oli laskenut 14 vuoden ajan. Pian valkeni, että liikevaihto oli laskenut jo sata vuotta putkeen. Yrityskulttuuri huusi, että mikään ei saa muuttua. Sitten lyötiin pöytään Tom of Finland -mallisto.
"Päätit sitten tuhota Finlayson-brändin." Olivat ekat reaktiot muutokseen, sanoo Jukka Kurttila #markkinoinninviikko pic.twitter.com/n1z87qdQ6S
— Ellun Kanat (@sokeakana) September 21, 2016
Kurttila on rakentanut yritykseensä wow!-organisaatiota, jossa yritetään löytää wow!-ilmiöitä. Koska silloin kaikilla on hauskempaa! Menestyksen takana on kulttuuri, joka kannustaa rohkeuteen ja ajatteluun, ei suorittamiseen. Finlaysonilla panostetaan motivaatioon, ei tuottavuuteen. Yrityksen olemassaolon tarkoitus nojaa vahvaan arvopohjaan.
"Meillä tehdään todella paljon päätöksiä tunteella" @jukkispukkis #tunteet #markkinoinninviikko #Finlayson
— Joy & Order (@joyandorder) September 21, 2016
Tänä päivänä Finlayson ei ole enää sama yritys kuin mitä se oli puoli vuotta sitten. “Olemme palanneet juurillemme. Olemme sama yritys, mitä Finlayson oli 200 vuotta sitten”, Kurttila kertoi viitaten koko tarinan alkuun, jolloin skottilainen James Finlayson valjasti Tammerkosken perustaakseen tehtaan.
Usko siihen, mitä olet! #rohkeus #brandidentity #finlayson #markkinoinninviikko pic.twitter.com/PRM9X9qVIU
— Johanna Sällinen (@sallinenjohanna) September 21, 2016
Luovuus on viimeinen epäreilu kilpailuetu
Pari vuotta sitten S-ryhmän markkinoinnin puikkoihin hyppäsi Lauri Toivonen. Hän kertoi kuvanneensa työhaastattelussa markkinoinnin prosessia suorin sanoin: prosessin alkupäässä tuumataan jotta jottain tarttis tehdä ja muutaman viikon päässä haukutaan tekijät. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri tästä syystä, Toivonen sai pestin ja uudistaa nyt reippaalla kädellä S-ryhmän markkinointia. Tavoitteena on olla muutaman vuoden sisällä euroopan paras päivittäistavarakaupan markkinoija. Niin sitä pitää! Haaveita, ei vain tavoitteita.
Markkinoinnin prosessista esimerkki: #markkinoinninviikko pic.twitter.com/8EF2IMFrPy
— Marko Suomi (@markosuomi) September 21, 2016
"Suurin riski suomalaisessa markkinoinnissa on investointi asioihin, jotka eivät kiinnosta ketään" Word @lauritoivonen #markkinoinninviikko
— Matti Markkola (@markkola) September 21, 2016
Toivonen jatkoi, että jos et osaa määritellä bisneksen ongelmaa, on harhaista kuvitella, että joku muu keksii siihen loistavan ratkaisun. Markkinoinnissa kaiken takana on oltava yhteinen näkemys, common insight, siitä mikä ongelma tai käsillä oleva mahdollisuus on. On ymmärrettävä oma bisnes, tunnettava asiakkaat ja tiedettävä mihin halutaan mennä. Vastuu ongelman hahmottamisesta ja luovuuden johtamisesta on kannettava itse. Kumppaneita tarvitaan, mutta silloinkin asiakkaan on johdettava luovaa prosessia jatkuvan avoimen keskustelun, ideoiden ja ajatusten vaihdon kautta. Luovuus on se viimeinen epäreilu kilpailuetu jolla lopulta otetaan niskalenkki menestyksestä. Piste.
Luovuus ei ole rakettitiedettä.Hyvä idea tulee siitä, että joku sen keksii. Vaikuttavuus syntyy kuitenkin toteuttamalla #markkinoinninviikko
— Leena Laamanen (@LeenaLaamanen) September 21, 2016
Vinkit virsimerkin suorittamiseen
Markkinoinnin viikon ohjelma on jopa läkähdyttävän runsas ja monipuolinen. Tädin vinkki ensikertalaiselle on rakentaa oma ohjelma poimimalla esitysten joukosta kiinnostavimmat puhujat. Tietoiskulavoilta voi ottaa mukaan muutaman tärpin itselle ajankohtaisista aiheista. Ja näin on virsimerkit vihossa!