Snapchat Discover ei ole sosiaalinen media
Viime viikolla Snapchatin lanseeraama Discover on minusta mielenkiintoisin uutuus, jonka olen ammatillisella rintamalla nähnyt pitkään aikaan. Discoverissa ei ole tykkäys- tai jakamistoimintoja. Siellä ei ole mitään mitä klikata. Discover ei ole sosiaalinen media. Se on media, joka on luotu ainutkertaista mobiilia toistoa varten. Eikä se ole enää vain teineille.
12 herkullista uutiskanavaa taskussasi
Snapchat oli vuoden 2014 toiseksi ladatuin sovellus iTunesissa. Se on mobiilipalvelu, jolla voi lähettää pikaviesteinä kuvia, joita vastaanottaja voi katsoa enintään 10 sekunnin ajan. Sen jälkeen kuva häviää (ellei vastaanottaja ole ehtinyt ottaa siitä kuvakaappausta).
Discover toi Snapchatiin kuitenkin jotain ihan uutta. Discoverissa on 12 mobiilia uutiskanavaa, jotka julkaisevat joka päivä viitisen kappaletta erilaisia ja eri pituisia sisältöjä. Vuorokauden kuluttua sisällöt vaihtuvat uusiin, eikä vanhoja enää ole. Sisällöissä yhdistyvät blogimaiset artikkelit, videot, kuvareportaasit ja musiikki. Kanavia ylläpitävien mediatalojen joukossa ovat mm. CNN, People, National Geographic ja Cosmopolitan. Tätä kirjoitettaessa joukossa oli mm. uutisia ja juttuja edellisenä yönä käydystä Super Bowl -ottelusta.
Sisältö on tuotettu nimenomaan mobiilikäyttöä varten, eikä siinä sen vuoksi ole tarvinnut ottaa lainkaan huomioon muiden päätelaitteiden vaatimuksia. Sisältökokemus on erittäin visuaalinen, rikas ja saumaton. Esitystavassa on paljon herkullista uutuuden tunnetta, mutta tarinallisuus tekee siitä tuttua.
Heipat algoritmeille, valta toimituksille – ikuisestiko?
Ominaisuudet, jotka tekevät Discoverista kokemuksena täysin uudenlaisen, ovat hyvin yksinkertaisia ja jopa telkkarista tuttuja:
- Sisältöä ei voi jakaa eteenpäin sosiaalisen median kanaviin.
- Sisällöissä ei ole lainkaan linkkejä muualle – sieltä siis ei voi klikata edelleen ao. median muihin sisältöihin, arkistoihin tai kokonaan muille sivustoille.
- Sisältö on nautittavissa vain 24 tuntia: joka päivä julkaistaan uudet tuoreet sisällöt eikä vanhoihin ole enää pääsyä.
- Discover on nautittavissa vain mobiilissa.
- Käyttäjät eivät voi tuottaa sisältöä.
Mitä yllä olevasta seuraa:
- Informaatiotulva pienenee: jokaisella medialla on tarjolla muutama uusi juttu päivittäin – that’s it.
- Koska sisällöistä ei pääse klikkaamaan eteenpäin, kävijä ei ajaudu aina vain syvemmälle internetin syövereihin löytämään uusia ja uusia kiinnostavia sisältöjä, joita hän ei ehdi kuluttaa.
- Kävijällä ei ole tarvetta vähän väliä kurkkia puhelimestaan, onko joku tykännyt hänen jakamastaan sisällöstä tai kommentoinut sitä.
- Kaikenlaista kivaa sisältöä, jota ei ehdi heti kuluttaa, ei voi varastoida kirjanmerkkien taakse odottamaan päivää, jolloin sisällön pariin ehtii palata (ja jota päivää ei yleensä tule).
- Julkaisevan median ei tarvitse kalastella lukijoita klikattavilla otsikoilla.
- Sisältöjen lyhyt elinikä vapauttaa sisällöntuottajan miettimästä, miten tehdä mahdollisimman pitkäikäistä sisältöä
- Kävijän ei tarvitse vaivata itseään sisällön tuottamisella, seuraajien keräämisellä tai selfien ottamisella, vaan hän saa keskittyä sisällöstä nauttimiseen.
- Kävijän ei tarvitse ylläpitää sosiaalisia suhteita tykkäämällä ja kommentoimalla muiden juttuja.
- Ei ole tarvetta käydä monta kertaa tunnissa katsomassa, mitä uutta kanavalla on tarjolla. Jos on jo aamupäivällä kaikki uutiset katsonut, voi odottaa rauhassa seuraavaan päivään.
Snapchat itse sanoo laittaneensa luovat tekijät, taiteilijat ja tarinat keskiöön. Teknologia on luotu sisältöä varten eikä toisinpäin. Sisältö on ammattimaisen toimituksen valitsemaa ja tuottamaa. Sisältöä ei tuoteta jakelukanavan ehdoilla. Alogritmit tai hakurobotit eivät määrittele, mitä kukin meistä näkee.
Jäin miettimään, mihin palvelu kehittyy seuraavaksi. Tulemmeko jatkossa näkemään perinteisten mediatalojen lisäksi kanavapaikoilla myös bränditoimituksia? Minkälaisia ansaintamalleja Snapchat aikoo kehittää? Päädymmekö kuitenkin ennen pitkää näkemään sisältöjä, joita algoritmit valitsevat sijaintimme, katselutottumuksiemme ynnä muiden tietojen perusteella? Näemmekö jatkossa kanavien ylläpitäjinä tubettajien ja bloggaajien tapaan julkkiksiksi nousevia yksilöitä?
Kanavat tulee ja menee – sisältöstrategia pysyy
Kanavatuskaa poteville minulla on rauhoittavia uutisia: kun sisältöstrategia on kunnossa, on aivan sama mitä uusia kanavia tulee ja mitä vanhoja kanavia kuolee.
Sisältöstrategia on työkalu, jolla voit sopeuttaa käytännön sisällöntuotantoa mihin tahansa jakelukanaviin.
Kun sisällöntuotannon sydän on organisaation tai brändin omassa mediassa eli nettisivuissa ja blogissa, sisältö on ja pysyy sen hallinnassa. Utelias mieli ja edelläkävijän luonne auttavat ottamaan uudet jakelukanavat vastaan mahdollisuuksina. Onko teidän brändinne utelias edelläkävijä?
Artikkelin kuva on kuvakaappaus Snapchat Discoverin etusivusta.