Löydy! Eli miten punot verkkosi verkossa

Onko yrityksesi löytäminen verkosta kuin neulan etsimistä heinäsuovasta? Parhainkaan tuote tai palvelu ei nimittäin myy, jos ostaja ei sitä helposti löydä. Ei kukaan sattumalta eksy metsän keskellä yksin sijaitsevaan liikkeeseen. Ei kukaan tule hakemaan neljän seinän sisällä piilottelevaa asiantuntijaa.

Moni miettii strategioita, tunnettuutta ja brändiä. Niitä onkin erittäin tärkeä miettiä, mutta löydettävyys on kuitenkin se A ja O, jota ilman et oikeastaan ole olemassa.

Poissa silmistä – poissa mielestä.

Mitä sitten löydettävyys verkossa käytännössä tarkoittaa? Se voi toki tarkoittaa maksettua mainontaa Facebookissa tai Googlessa, mutta se on paljon muutakin. Löydettävyys on sekä teknisiä asioita että aitoa läsnäoloa siellä, missä asiakkaasikin kulkevat. Miksi kivijalkakaupan kannattaa sijaita parhaiden asiakasvirtojen äärellä? Tai miksi multakauppiaan kannattaa rakentaa puutarha keskelle rautatieasemaa?

Aina ei tarvita kallista liikepaikkaa tai massiivisia operaatioita. Aina niihin ei ole resursseja. Paljon voit silti tehdä ihan ilmaiseksi ja lähes nollabudjetilla. Annas kun #tätikertoo:

  1. Laita verkkosivut kuntoon. Tarkista että sivustollasi on tehty kaikki voitava löydettävyyden eteen. Optimoinniksikin tätä kutsutaan. Varmista sivujesi tekijältä tarvittavat toimenpiteet. Esimerkiksi kun bloggaat, käytä aina sopivia avainsanoja eli tägejä. Kauppiaskin pitää aina myymälänsä siistinä ja näyteikkunan kunnossa!
  2. Tiedä mitä asiakkaasi etsii. Tunnista ne hakusanat, joita asiakas käyttää etsiessään juuri niitä tuotteita tai palveluita, joita sinä myyt. Varmista että löydyt verkosta näillä sanoilla ja tarjoat niihin liittyvää kiinnostavaa sisältöä. Ei riitä että näyteikkunassa on ”jotain” – siellä pitää olla asiakasta kiinnostavaa tavaraa! Ostopäätös on nimittäin siinä vaiheessa jo aika pitkällä, kun asiakas päätyy sivullesi tai astuu kaupan ovesta sisään.
  3. Ole läsnä. Jos kauppa on kiinni tai myyjä ei vastaa, on vaikea kiinnostua tai ostaa mitään. Mieti, missä kohderyhmäsi liikkuvat ja valitse sopivat läsnäolopaikat sen mukaan. Toiselle se on LinkedIn ja toisen pitää olla Instagramissa ja YouTubessa. Facebook sopii edelleen monelle. Älä kuitenkaan jää yhden kanavan varaan, sillä niiden merkitys muuttuu koko ajan. Kun yksi kanava jää unholaan, niin tilalle nousee kolme uutta. Harjoittele ja kokeile rohkeasti muitakin kuin vain niitä itsestään selviä. Näin osaat joustavasti reagoida, kun kohderyhmäsi siirtyy uusien palveluiden pariin.
  4. Ole aktiivinen. Läsnäolo on tärkeää, mutta sorry – se ei riitä. Unohdettujen Facebook-sivujen hautausmaalla on tungosta eikä eri kanaviin kannata mennä vain siksi kun kaikki muutkin. Okei: kauppasi on parhaalla paikalla, ikkuna on kauniisti somistettu ja putiikki on auki. Jos kuitenkin myyjäsi notkuu tiskin takana vilkaisemattakaan asiakkaaseen, tämä häipyy todennäköisesti vähin äänin muualle. Sama pätee myös verkossa. Mieti oman yrityksesi tyyli ja ääni ja lähesty asiakasta arvostaen ja palvellen.
  5. Verkostoidu. Kivijalkakauppiaat tekevät yhteistyötä toistensa kanssa. Ne järjestävät tempauksia, asiakasiltoja, suosittelevat kaveria, joskus jopa kilpailijaa. Tämä toimii loistavasti myös verkossa ja näin lisäät omaa näkyvyyttäsi eksponentiaalisesti. Sovi sopivien kumppanien kanssa löydettävyytenne edistämisestä ristiin, rastiin, pitkittäin ja poikittain – siten että kaikki voittavat!
  6. Ole pitkäjänteinen. Tee työtäsi määrätietoisesti, aseta tavoitteita ja mittaa niitä. Et ole rakentanut bisnestäsi yhdessä yössä: ihan sama pätee verkkoon ja näkyvyyteen siellä. Verkossa ei ole poppakonsteja, vaan löydettävyys kasvaa pikku hiljaa. Puno seittiäsi, kuten hämähäkki verkkoaan. Kohta asiakkaat törmäävät sinuun yhä useammin, yhä useammissa ja yllättävissäkin paikoissa. Kiinnostus herää. Jatko on sitten sinusta kiinni!

Lisää vinkkejä löydettävyytesi parantamiseen saat Digikoulustamme! Katso seuraavan Digikoulun tiedot täältä.