Moka on lahja – näin möhlit kunnolla  Facebook-mainonnassa!

Luulit ehkä tehneesi kaikkien aikojen mainoskampanjan Facebookissa, mutta kas, mainoksesi tulikin bumerangina takaisin Facebookin tarkistuksesta. Mitä vattua? Saatoit tietämättäsi rikkoa Facebookin mainoskäytäntöjä.

Jotta bumerangi ei jatkossa tulisi yllätyksenä, päätimme jakaa parhaimmat vinkkimme, joilla varmasti mokaat mainoksesi.

1. Käytä kuvissasi vähäpukeisia ihmisiä

Facebookilla on hyvin tiukka suhtautuminen alastomuuteen. Kaikki paljas pinta – suora mutta myös vihjailtu alastomuus (!) – on Facebookissa pannassa, vaikka kuvissa ei olisi mitään seksuaalissävytteistä.

Ainoastaan (tunnetuissa) taideteoksissa alastomuus hyväksytään. Vähäpukeinen David-patsas marmorikikkeleineen on siis ok, mutta lähikuva omista vatsalihaksistasi ei ole – lähikuvat ruumiinosista kun ovat kiellettyjä.

Mutta mutta. Jos kuvassa onkin vain vähän alastomuutta ja sekin näytetään matkan päästä, kuva voikin olla ok. Ainakin jos päättelee Facebookin omista esimerkeistä (kuva Facebookin). Minussa kyseinen kuva herättää, hmm, no, sanotaanko ristiriitaisia tunteita. Onko tässä alastomuutta? Paljasta pintaa ainakin.

Lähikuvat ruumiinosista ovat kiellettyjä Facebook-mainonnassa

Anyway, tarina kertoo, että aiemmin syksyllä Facebook hylkäsi puutarhaliikkeen mainoksen, jossa kuvituksena oli käytetty kuvaa sipuleista. Pyöreät muodot saivat algoritmin luulemaan sipuleita rinnoiksi. Monesti se mikä on ok vielä miesoletetuille rinnoille, ei siis toimikaan täyteläisemmille naisoletetuille rinnoille. Eikä siis myöskään sipuleille!

2. Oleta tekstissäsi kohderyhmäsi henkilökohtaisista ominaisuuksista jotain epäolennaista

Facebook ei salli viitteitä mainonnan kohderyhmän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Henkilökohtaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi rotu, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai uskonnolliset vakaumukset.

On ok sanoa “tapaa mustia sinkkuja tänään”, muttei “löydä muita mustia sinkkuja lähelläsi” (esimerkki Facebookin). Sana “muu” siis kohdistaa viestin lukijaan ja määrittelee myös hänet mustaksi. 

Muita esimerkkejä vastaavasta on “tapaa vanhuksia” (ok) ja “tapaa muita eläkeläisiä” (no-no). Tämä on minulle ollut niitä vaikeimpia sääntökohtia sisäistää. Mainontaa voi Facebookissa nimittäin kohdistaa iän perusteella, jolloin mainoksen lukija on mitä todennäköisimmin sekä “vanhus” (kammottava sana muuten!) että “eläkeläinen”.

3. Ohjaa liikenne random-laskeutumissivulle

Mainoksesi voidaan myös tyrmätä, jos laskeutumissivu jolle mainos ohjaa, ei sisällöltään vastaa mainoksessa luvattua, tai jollei sivusi toimi. Facebook haluaa tällä suojata käyttäjiensä käyttäjäkokemusta, mikä on hyvä asia.

On hyvä huomata, että häiritseviä aloitussivun elementtejä ovat myös ponnahdusikkunat ja sivulla olevat muut mainokset. Aloitussivun on myös oltava “oikea” sivu, ei siis PDF- tai JPG-tiedosto.

4. Käytä “rumia” sanoja

Facebookin mukaan mainokset eivät saa sisältää rivouksia, kielioppi- tai välimerkkivirheitä. 

Paska ja se tietty v-sana eivät siis toimi arkikielen mukaisesti adjektiiveina. Olen muutaman kerran jakanut omia blogeja sanoilla “paska sisältö ei kannata”. Näitä en siis voisi mainostaa Facebookissa, koska, no, paska. Mutta jotenkin “luokaton sisältö” tai “huonolaatuinen sisältö” vievät parhaimman terän viestistä.

Kielioppivirheitä on tietysti hyvä pyrkiä välttämään, ja olisikin mukavaa, jos Facebook toimisi yhdyssanapoliisina. Tätä ominaisuutta saamme tosin vielä odottaa.

5. Purista näppy

Kyllä, kuva finnien puristelusta lasketaan sensaatiohakuiseksi sisällöksi, eikä sitä siksi sallita Facebook-mainonnassa. Facebook luokittelee sensaatiohakuiseksi sisällöksi mainokset, joissa on järkyttävää, yllyttävää tai erityisen väkivaltaista sisältöä. Tällaisiksi lasketaan esimerkiksi silpominen, kidutus tai tapaturman yksityiskohtien kuvaaminen.

Suurena Tohtori Paise -fanina mietin, mihin kategoriaan finnit lasketaan. 

Jos saat hylyn, tee näin

Facebook tarkistaa mainoksesi automaattisesti aina, kun aloitat kampanjan. Yleensä tarkistukseen menee noin vuorokausi. Luupin alle joutuvat niin kuvasi, tekstisi kuin laskeutumissivusikin.

Jos mainostasi ei hyväksytä, voit muokata sitä. Syyt hylkyyn Facebook lupaa lähettää sähköpostilla. Niiden perusteella mainosta voi muokata mainoskäytäntöjen mukaiseksi.

Voit myös valittaa Facebookin päätöksestä. Joskus, kuten sipuli-keississä, Facebook pyörtää päätöksensä.

Lisää tietoa mainoskäytännöistä saat täältä.

 

Mainontailoa!

Katja