Muhiiko työpaikallasi matala-asteinen tulehdus?
Vaivaako organisaatiotasi jatkuva napina, nahkea innostus, orastava kuppikuntien muodostuminen tai jopa keskivahva mä en ainakaan -asenne? Työyhteisösi saattaa kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta.
Lääketieteessä matala-asteista tulehdusta pidetään monen kansansairautemme riskitekijänä. Tulehduksen taustalla on elintapoihin liittyvät seikat aina epäterveellisestä ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta huonoon uneen ja stressiin.
Työyhteisön matala-asteinen tulehdus aiheuttaa heikkoa työmotivaatiota, alhaista tuottavuutta ja yleistä työpahoinvointia. Sen taustalla ovat johtamiseen liittyvät ongelmat kuten heikko tavoitteista viestiminen, puutteellinen tiedonkulku ja työn merkityksen hidas mutta varma liudentuminen.
Krooninen tulehdus on salakavala vieras
Suurin ongelma matala-asteisessa tulehduksessa on, ettemme tiedä kärsivämme siitä. Tietyt merkit voivat viitata siihen että jokin on hullusti, kuten keskivartalolihavuus, kohonneet kolesteroliarvot ja verenpaine.
Jollei tulehdukseen puututa, riskinä on sydän- ja verisuonivaivat ja diabetes, mahdollisesti myös masennus ja Alzheimer.
Työyhteisössä tulehduksen melko selviä merkkejä ovat työtyytyväisyyden lasku ja lisääntyneet sairauspoissaolot. Tällöin tosin krooninen tulehdus on jo lähes kriittisellä tasolla, ja tilanne saattaa milloin vain ryöpsähtää yli täysimittaiseksi katastrofiksi, jossa asiakastyytyväisyys kärsii, asiantuntijakato uhkaa ja liikevaihtoa odottaa jyrkkä alamäki.
Työyhteisöviestinnällä tulehdusta torjumaan
Yhteiskuntamme käy kansanterveystyöllä kroonisen tulehduksen torjuntaan. Työyhteisön kansanterveystyötä kutsutaan työyhteisöviestinnäksi.
Työmotivaation ja sisäisen yhteistyön ylläpitämiseksi työyhteisössä tarvitaan vuorovaikutusta monella eri tasolla. Enää ei riitä, että päätöksiä valutetaan ylhäältä alas, vaan asioista tulisi keskustella ja päättää avoimesti yhdessä. Dialogi on myös omiaan edistämään sekä yksilöllistä että yhteisöllistä oppimista.
Ilon ja järjestyksen vinkit työyhteisön kansanterveystyöhön
- Pidä huolta suusi terveydestä – puhu nätisti työkavereille. Älä mene henkilöön, vaan puhu työstä. Huomioi työkaverisi tervehtimällä. Muista kiitos.
- Torju turvotus – jo pienikin lean-siivous yhteisösi prosesseissa keventää hukkaa ja tekee työstä helpompaa ja tuottavampaa. Viesti muutoksista ja kerro niiden hyödyistä avoimesti, se vähentää muutoksen tuomaa kitkaa.
- Huolehdi riittävästä unesta – palautuminen on tuottavuuden ja jaksamisen ytimessä. Kun huolehdit palautumisestasi, pystyt paremmin huomioimaan omat motiivisi ja reaktiosi. Mopo pysyy paremmin hallinnassa.
- Syö terveellisesti – pidä osaamisesi ajantasalla, hanki uutta tietoa ja ymmärrystä. Käänny tarvitaessa ulkopuolisen avun puoleen.
- Liiku riittävästi – huomioi yhteisösi toimintaympäristössä ja sen sisällä tapahtuvat muutokset ja varaudu niihin. Älä kaivaudu poteroosi, äläkä ainakaan tuudittaudu omaan erinomaisuuteesi.
Työn iloa,
Katja