Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos
Hei sinä siellä! Sinä firman pomo tai yrittäjä, joka tuskailet alaspäin syöksyvien myyntikäppyröiden, tyhjenevän kassan ja säästötavoitteiden keskellä. Huhuu, kuunteletko? Olet varmasti kuullut monestakin tuutista että maailma on muuttunut ja että se muuttuu yhä kiihtyvällä vauhdilla koko ajan lisää. Jotain pitäisi tehdä – mutta mitä?
Pahoittelen jo etukäteen. Minulla ei ole tähän kysymykseen yksiselitteistä eikä yksityiskohtaista vastausta. Et tule löytämään ulkopuolista poppamiestä ennustamaan mitä juuri teidän yrityksessä kannattaisi tässä tilanteessa tehdä tai miten kannattaisi toimia. Mielestäni ainoa oikea vastaus on että muutoksen polulle pitää uskaltaa lähteä, vaikka selkeä maali ei vielä häämöttäisikään. Pelko pois! Muutos on parhaimmillaan hieno matka ja prosessi, jonka aikana asiat kyllä selviävät. Trust me. Been there, done that. Ja niin on tehnyt moni muukin – jopa ihan onnistuneesti.
Mistä muutos alkaa?
Muutoksen kipinän sytyttää useimmiten muutos yrityksen ulkoisessa toimintaympäristössä – universumissa. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi muuttunut kilpailutilanne, muuttunut lainsäädäntö tai muuttuneet asiakkaat ja heidän ostokäyttäytymisensä. Me täällä Joy & Orderissa teemme työksemme markkinoinnin ja viestinnän suunnittelua ja konsultointia, mutta huomaamme usein joutuvamme syvälle asiakkaidemme muutosprosesseihin. Yksi asia johtaa väistämättä toiseen ja yhtäkkiä huomataan että myös henkilöstöä pitää kehittää, tuoteportfolio kaipaa uudistuksia ja innovaatio-osastosta säästäminen ei ollutkaan järkevää.
Olemme todenneet käytännössä todeksi sen että kaikki mitä yritys tekee, koskettaa tavalla tai toisella markkinointia. Ja vastaavasti kaikki mitä yritys EI tee koskettaa myös tavalla tai toisella markkinointia. Tämän takia olemmekin usein löytäneet itsemme muutosagentin roolista, jossa tarvitaan avuksi monenlaisia muitakin osaajia psykologeista prosessikonsultteihin.
Meidän tapauksessamme muutos lähtee usein liikkeelle harmittoman tuntuisena markkinointisuunnitelman sparraamisena tai sisältömarkkinoinnin aloittamisella – esimerkiksi Digistartilla. Totuus valkenee yllättävän nopeasti: näiden asioiden tekeminen on aika turhaa, jos toiminnan ydin – bisnes ja sen tekijät – eivät ole kunnossa.
Älä vaivu epätoivoon!
Tässä kohdassa saattaa iskeä uskonpuute, mutta ei kannata vaipua epätoivoon. Muutos pitää nähdä upeana mahdollisuutena, johon on syytä tarttua, kun tilaisuus tulee. Tässä omasta mielestäni tärkeimmät ominaisuudet, joita hyvä muutoksentekijä tarvitsee (ei välttämättä tässä järjestyksessä):
- Innostus. Jos et itse innostu asiasta, niin tuskin kukaan muukaan sitä puolestasi tekee. Jokainen muutos tarvitsee innostuneen käynnistäjän, joka omalla esimerkillään innostaa myös muut.
- Rohkeus. Tarvitset rohkeutta investoida ja panostaa, vaikka kiusaus olisi suuri ainoastaan säästää. Tarvitset rohkeutta lähteä uusille urille, vaikka takuulla tulet kohtaamaan myös suurta muutosvastarintaa.
- Luottamus. Tarvitset paljon luottamusta ja uskoa. Luottamusta itseesi ja henkilökuntaasi. Luottamusta siihen että kaikki järjestyy ja onnistuu. Uskoa siihen että intuitio auttaa vaikeissa päätöksissä. Uskoa siihen että kohtalo tottelee tekemistä ja kaikkea ei voi aina, heti ja näkyvästi mitata.
- Pitkäjänteisyys. Muutoksen tiellä ei ole tarjolla pikavoittoja ja kulunutta sanontaa käyttäen: mitä isompi laiva, sitä hitaammin se kääntyy. Muutoksen läpivieminen ei ole kvartaaliajattelijan hommaa eikä siinä voi tuijottaa vain omia lyhyen aikavälin bonuksia. Eurot kannattaa jakaa vasta sitten, kun ne on oikeasti tienattu!
- Sitoutuminen. Sitoudu muutokseen itse ja sitouta myös henkilökuntasi ja muut kumppanit. Yritysmuodosta ja yrityksen koosta riippuen tarvitset myös sitoutuneet omistajat ja hallituksen. Yksin et tule pärjäämään.
- Kommunikointitaidot. Opettele viestimään ja vuorovaikuttamaan. Ole läsnä sekä yrityksen sisällä että ulospäin näkyen. Opettele kertomaan asioista avoimesti ja mieluummin hieman liikaa, kuin liian vähän. Samalla vahvistat sitoutumista ja luottamusta henkilökunnassasi, asiakkaissasi ja yhteistyökumppaneissasi.
Näillä eväillä on hyvä lähteä rakentamaan uutta tulevaisuutta ja tekemään muutosta. Oli kipinän sytyttäjä sitten mikä tahansa asia, muista että muutos koskettaa koko yritystä ja sen kaikkia osa-alueita. Ole rohkeasti se ensimmäinen kylähullu ja se ensimmäinen innostuja, kun muutoksen tekemisen mahdollisuus osuu kohdallesi. Et taatusti tule katumaan.
Ainiin. Mihin muutos sitten päättyy? Siihen osaan vastata. Se ei pääty mihinkään eikä milloinkaan. Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos.
Tsemppiä!
Hieno kokoelma ”muutosavaimia” erilaisten ovien ja ikkunoiden avaamiseen!
Muutos pitäisikin nähdä haastavana kaverina, jonka kanssa erilaisia mielipiteitä vaihtamalla ja välillä ehkä vähän riitelemälläkin, päästään todella käsiksi uusiin oivalluksiin ja ajatusmaailmoihin. Pitäisi siis. Joskus tuntuu vain helpoimmalta nyökytellä kaverin kanssa samaan tahtiin ja pidättäytyä ainoastaan tutuissa keskusteluaiheissa…
Mikään ei koskaan tule olemaan niin kuin ennen. Kun sen tiedostaa ja ymmärtää, voi alkaa levollisella mielellä itse olemaan oman elämänsä muutoskatalysaattori.
Kiitokset ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!