Älä osta kotisivuja

Kyllä, luit oikein. Jos harkitset kotisivujen (verkkosivujen, verkkopalvelun – nimitys riippuu lähinnä mittakaavasta ja monimutkaisuusasteesta) ostamista, lopeta heti. Niitä ei voi ostaa.

Täh? Itsekö ne sitten pitäisi tehdä?

No ei, paitsi jos tarpeesi ovat pikkuruiset ja olet aidosti kiinnostunut netin kanssa puljaamisesta koko ajan. Mutta siinäkin tapauksessa muotoilen kehotukseni uudestaan: älä tee kotisivuja.

Niin mutta kun me tarvitaan kotisivut!

Ette tarvitse. Kukaan ei tarvitse enää kotisivuja. Kotisivut ovat kuolleet. So last season.

Se yrittää nyt olla jotenkin nokkela.

Totta puhut. Mutta viesti on ja pysyy: älä osta kotisivuja. Jos joku myy sinulle sellaisia, vie rahasi jonnekin muualle tai säädä aikakone nykyhetkeen.

Nääs. Sosiaalinen media ja laitekehitys ovat kääntäneet netin nurin. Yhä useammat ihmiset eivät tee mitään eroa sen suhteen, millä vekottimella ovat yhteydessä toisiinsa ja siihen valtavaan sähköiseen unimaailmaan, jota kutsumme netiksi – läppäri, känny, tabletti, pian jääkaappi, auto ja silmälasit. Kanavillakaan ei ole tarkkaa rajaa: Twitter on yhteydessä Faceen, joka on yhteydessä Googleen, joka on yhteydessä Pinterestiin, joka on yhteydessä blogiin, joka on yhteydessä… niin, sinuun.

Tämä tarkoittaa sitä, että kotisivuja (verkkosivuja, verkkopalv… OK, ymmärsit jo) ei voi suunnitella, myydä eikä ostaa kuten entisinä aikoina: erillisinä kokonaisuuksina, joiden oheen ja päälle mahdollisesti hankitaan erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja kuten kuvagallerioita, uutiskirjeitä, analytiikkaa, Facebook-sivuja tai hakusanamainontaa.

Kuulostaako hankalalta? No varmasti. Moni tekijä turhautuu ja ostaja pettyy, kun enää ei olekaan niin helppoa määritellä, mitä rahalla saa ja mitä sillä kannattaisi hankkia. Yleisöt hajautuvat niin moniaalle ja vaihtavat rooleja niin usein, että vaatii taitoa pysyä perässä siitä missä ne milloinkin vilistävät ja mitä ne etsivät ja sanovat. Analytiikkakin (se mitä ennen vanhaan sanottiin kävijätilastoiksi) on muuttanut muotoaan: pitää entistä tarkemmin miettiä, mitä datalta kysyy, koska sehän vastaa myös tyhmiin kysymyksiin. Eikä kukaan halua tuntea itseään tyhmäksi, saati sitten maksaa siitä.

Kysy siis ensin itseltäsi, mikä on yrityksesi tai organisaatiosi tehtävä maailmassa, ja kenen kanssa haluatte kommunikoida. Mieti tätä oikein kunnolla. Ellet tiedä tai osaa päättää, etsi joku, joka osaa pallotella asiaa kanssasi. Se voi olla konsultti, kollega, mentori tai asiakas. Tai kaikki nämä.

Sitten seuraa sarja päätöksiä.

  1. Mitä halutaan sanoa ja miksi? Ja kenelle?
  2. Millä keinoin tämä tapahtuu? Millaisia asioita (kutsuttakoon niitä vaikka “sisällöiksi”) tavoittelemasi ihmiset haluavat lukea, katsella ja kuunnella?
  3. Miten saadaan selville, ovatko valitut keinot oikeita? Mitä mitataan ja miten?

Ellei se taho, jolta olet kotisivuja (verkkop… jep) ostamassa, osaa keskustella kanssasi näistä asioista, voit yhtä hyvin sijoittaa rahasi lähimmän Prisman hedelmäpeliin. Tuotto on todennäköisesti parempi. Vasta kun tiedät tarinan, jota itsellesi ja asiakkaillesi kerrot, on aika ryhtyä tekemään kotisivuja. Jos sittenkään. Saattaa nimittäin olla, että kaupoille mennessäsi huomaatkin tarvitsevasi some-salaatin blogipohjalla sen sijaan että ostat kilon kotisivuja ja siivun softaa.